Τοπική κοινότητα Μικροβάλτου

Το Μικρόβαλτο είναι ένα xωριό του Δήμου Σερβίων , του Νομού Κοζάνης , υπαγόμενο σύμφωνα με το σχέδιο Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι στο Δήμο Σερβίων.  Μέχρι τα μέσα του 2011, το Μικρόβαλτο μαζί με τις κοινότητες Τρανοβάλτου και Ελάτης, αλλά και τους οικισμούς των Λαζαράδων και Φρουρίου, αποτελούσε, σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστρια, το Δήμο Καμβουνίων.

Ιστορία

Το όνομα του χωριού προήλθε από τη σύνθεση των λέξεων μικρός και βάλτος, από το βάλτο που υπήρχε στη θέση του σημερινού κάμπου. Αν και οι πληροφορίες για την ίδρυση του είναι ελάχιστες, αυτή χρονολογείται γύρω στο 14ο αιώνα. Εν συνεχεία κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, μέχρι την απελευθέρωσή του στις 9 Οκτωβρίου του 1912 ύστερα από μια μάχη του ελληνικού στρατού στους Λαζαράδες. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου του 1943, το χωριό υπέστη ολική καταστροφή από τους Γερμανούς. Με το τέλος του πολέμου, ιδιαίτερα μετά το τέλος του Εμφυλίου, το Μικρόβαλτο ανοικοδομήθηκε πλήρως.

Μπουχάρια-Νοχτάρια

Τα μπουχάρια είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που “έπαιξε” το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Υπάρχουν γύρω στις 20 κολόνες και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα.

Είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο και βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια»  προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.

Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν ακόμη οι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς.

Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που καθηλώνει τους επισκέπτες. Δείτε περισσότερα για τα Μπουχάρια εδώ

Ιστορικό διοικητικών μεταβολών Μικροβάλτου Κοζάνης

Το Μικρόβαλτο Κοζάνης όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας είχε αξιόλογες διοικητικές μεταβολές κατά τον 20ό και 21ο αιώνα, που συνοπτικά έχουν ως εξής:

Μικρόβαλτον (Κοζάνης)[

  • ΦΕΚ 260Α – 31/12/1918 

Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Μικροβάλτου

  • ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997 

Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Μικροβάλτου και προσαρτάται στο δήμο Καμβουνίων

  • ΦΕΚ 87Α – 07/06/2010 

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Καμβουνίων και προσαρτάται στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού

ΦΕΚ 43Α – 09/03/2019 

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού και προσαρτάται στο δήμο Σερβίων

Διατελέσαντες Πρόεδροι Κοινότητας Μικρόβαλτου

Διάρκεια θητείαςΌνομα
1979-1982ΤΖΙΟΥΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
1983-1986ΤΖΙΟΥΤΖΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
1987 – 1990ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
1991-1994ΤΖΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
1995-1998ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

πηγες : wikipedia ,

φωτοφραφία από το : tovoion tv

Σχετικές δημοσιεύσεις