Οικισμός Λαζαράδων

Οι Λαζαράδες είναι χωριό του νομού Κοζάνης που απέχει 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης.

Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου – Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ, ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία . Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στο Τρανόβαλτο και την Ελάτη.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στις 9 Οκτωβρίου 1912 έγινε η μάχη των Λαζαράδων: νικητήρια μάχη του Ελληνικού απελευθερωτικού στρατού ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού στη μάχη των Λαζαράδων έφτασαν τους 150 νεκρούς και τραυματίες. Το 1913 το χωριό προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Ελληνικό προξενείο στην Ελασσόνα το 1904, στο χωριό ζουν 180 Έλληνες Χριστιανοί, ενώ τον ίδιο αριθμό συναντάμε και το 1910 σε στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα.

Κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου οργανώνεται εορτασμός στο μνημείο της μάχης των Λαζαράδων, όπου συμμετέχουν όλες οι διοικητικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές του τόπου.

Η ενοριακή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου κτίστηκε το 1857, ενώ η κτητορική επιγραφή του νάρθηκα φέρει τη χρονολογία 1883. Οι εικόνες του τέμπλου αναγράφουν χρονολογία 1858 ή 1871 και οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1900.

Σχετικές δημοσιεύσεις