Τοπική κοινότητα Τριγωνικού

Το Τριγωνικό ή Δέλινο όπως είναι η παλιότερη ονομασία , είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων , απέχει 14 χλμ από τα Σέρβια και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Οι κάτοικοι του Τριγωνικού συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1854 και στο Μακεδονικό αγώνα , στη δε Γερμανική κατοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές και πυρπολήθηκε.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , σε απόσταση 4χλμ από τον οικισμό , σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα που είναι γεμάτο , τοιχογραφίες και κτίστηκε το 1539. Μια από τις σπάνιες εικόνες του , η “Παναγία Ρόδον το Αμάραντον” μεταφέρθηκε στο κεντρικό ναό του Αγίου Δημητρίου του 1740 , με τις σπάνιες αγιογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό που συναντάμε στο κέντρο του χωριού.

Στην τοποθεσία που βρίσκεται το εξξωκλήσι της Παναγίας βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα το 5ου αιώνα, καθώς και ερείπια , τειχών Ελληνιστικής περιόδου. Ακριβώς δε πάνω από αυτά , βρέθηκαν και ερείπια βυζαντινής περιόδου , πράγμα που μαρτυρεί οτι η περιοχή κατοικείται συνεχώς και ο χώρος της Παναγίας ήταν μικρό οχυρό που ήλεγχε τη στενή διάβαση από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία.

Αρχείο παλιών φωτογραφιών Τριγωνικού : http://delinodiadromes.blogspot.com/

Δείτε το Φαράγγι Τριγωνικού “ο λάκος της Κατερίνης”

Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Τριγωνικού , ξεπερνά τα 8 χλμ μήκος ,ξεκινά από το Μεταξά και καταλήγει στο Ρύμνιο.

Η διάβασή του είναι σχετικά εύκολη. Τα πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια ,οι μικροί καταρράκτες , οι λιμνούλες , οι παλιοί νερόμυλοι ,αλλά και οι απότομες χαράδρες και οι απόκρημνοι πολύχρωμοι βράχοι που συναντάς στη διαδρομή , συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που σε μαγεύει

Σχετικές δημοσιεύσεις