Τοπική κοινότητα Μεταξά

Ο Μεταξάς είναι ένας ορεινός γραφικός οικισμός κτισμένος στους καταπράσινους πρόποδες των Καμβουνίων, σε υψόμετρο 1100μ και απέχει 17 χλμ από τα Σέρβια.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει και δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Η ιστορία του Μεταξά αρχίζει κάπου στο 15ο με 16ο αιώνα. Κατά την απελευθέρωση του 1912 , ο Μεταξάς πλήρωσε βαρύ τίμημα, αφού τρείς ιερείς του χωριού και σαρανταένας λαϊκοί σκοτώθηκαν ομαδικά από τους Τούρκους στις φυλακές των Σερβίων στις 9 προς 10 Οκτωβρίου.

Από τις πολλές αξιόλογες ορεινές τοποθεσίες που ενδείκνυνται για ορεινή πεζοπορία , μπορεί κανείς να αγναντέψει το γέρο-Όλυμπο , το Θεσσαλικό κάμπο , τα Καμβούνια , τα Αντίχάσια , Τα Πιέρια , το Μπούρινο και το Βέρμιο.

Πολλά όμορφα κτίρια στολίζουν το Μεταξά. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο Ι.Ν Αγίου Δημητρίου (1848) που είναι κι ο πολιούχος του οικισμού.

Επίσης υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια περιμετρικά του Μεταξά , όπως του Αγίου Γεωργίου , του Αγίου Αθανασίου , της Αγίας Παρασκευής, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , του Προφήτη Ηλία , της Παναγίας , του Αγίου Νεκταρίου , των Αγίων Πάντων , της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου (1767)

Σχετικές δημοσιεύσεις