Φαράγγι Σερβίων

Το μεγάλο φαράγγι των Σερβίων , η “Χούνη” , ξεκινά από το ναό των Αγίων Αναργύρων , το οποίο σήμερα με την κατασκευή περιπατικού διαδρόμου έχει γίνει βατό για όλες τις ηλικίες . Ο περίπατος σε αυτό είναι γεμάτος περιπέτεια , μυστήριο και ξεδίπλωμα της φαντασίας . Η ομορφιά και η δημιουργική ικανότητα της φύσης σε απογειώνουν. Το χάρμα ιδέσθαι έχει τις πινελιές του μικρού ποταμού , της παραδεισένιας βλάστησης , ενώ επικρέμονται από τις δύο πλευρές οι αδιαπέραστοι ορεινοί όγκοι με εντυπωσιακές κορυφές.

Εδώ ρίσκονται διάσπαρτοι οι τεράστιοι ανθρωπόμορφοι και ζωόμορφοι βράχοι,που αλλάζουν σχήμα ανάλογα με το σημείο από το οποίο τους παρατηρεί κανείς. Βέβαια η διαφοροποίηση οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και στη φωτεινότητα που επικρατεί. Εδώ υπεισέρχεται και η φαντασία του καθενός,μια φαντασία που δίνει τις δικές της ερμηνείες στα δημιουργήματα της φύσης.

Ο “Μαρμαρομένος Δεσπότης” , ο “Αετός”, η “Αρκούδα” , ο “Μαρμαρομένος Βασιλιάς” , που σύμφωνα με την παράδοση στέκεται στο σημειο αυτό,περιμένοντας να απελευθερωθεί και να ξαναπάρει το θρόνο του στη Βασιλεύουσα.

Έχει εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και στενά τοιχώματα που  συνθέτουν μια μοναδική αγριότητα και μεγαλοπρέπεια. Θρύλοι και παραδόσεις ξεπηδούν από το άγριο τοπίο του Φαραγγιού, «Όσοι το διασχίσουν γίνονται πιο όμορφοι και πιο γοητευτικοί», λέει η παράδοση.

Οι συνεχόμενες καταβάσεις καταρρακτών με θέα την λίμνη Πολυφύτου θα σας αφήσουν κυριολεκτικά άφωνους.

Συνολικά έχει 9 καταρράκτες (max 11m).

Εύκολη διαδρομή κατάλληλη και για μικρά παιδιά (άνω των 10 ετών).

  Το φαράγγι των Σερβίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή τα ασβεστολιθικά βράχια που το στολίζουν, έχουν πάρει (λόγω της διάβρωσης) διάφορα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα σχήματα που είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα.
  Το φαράγγι των Σερβίων ξεκινά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας περιπατητικός διάδρομος που το έχει καταστήσει βατό για μικρούς και μεγάλους.
  Από την αρχή της διαδρομής μέχρι και το τέλος απολαμβάνει κανείς έναν ξεχωριστό, περιπετειώδη και γεμάτο μυστήριο περίπατο. Είναι μια διαδρομή που μας αφήνει έκθαμβους μπροστά στο κάλλος και τη δύναμη της δημιουργίας της φύσης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα δημιουργήματά της και με τη φαντασία του να δώσει αυτό στη δική του ερμηνεία και μορφή στα πανέμορφα και παράξενα σχήματα των βράχων που έχει μπροστά του. Εδώ η φύση συνδυάζει με τον πιο τέλειο τρόπο την αγριότητα των βράχων με την απαλότητα των χρωμάτων των φυτών και των λουλουδιών για να δημιουργήσει έτσι ένα θαυμάσιο τοπίο που είναι χαρακτηριστικό για το φαράγγι των Σερβίων.
  Στα μέσα περίπου το φαραγγιού, κοντά στον πλάτανο, μπορούμε να θαυμάσουμε ανάμεσα από τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών την πανέμορφη θέα προς τον κάμπο και τη λίμνη με την υψηλή γέφυρα των Σερβίων.
  Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, από το τέλος του φαραγγιού προς τη βυζαντινή εκκλησία της Βασιλικής, βλέπουμε αριστερά μας το γνωστό από την λαϊκή παράδοση βράχο, “ο μαρμαρωμένος βασιλιάς”.
  Όλοι οι βράχοι στο φαράγγι των Σερβίων αλλάζουν συνεχώς μορφές ανάλογα με τη φαντασία, τη διάθεση και τη θέση από την οποία τους βλέπει κανείς.


Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σερβίων.

πηγες :

https://adventureingreece.com , Δήμος Σερβίων , www.periigites.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις