Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας συνηθισμένη διασκέδαση των χριστιανών στα Σέρβια ήταν “οι βεγγέρες” οι οποίες γινόταν κατά τις νυχτερινές ώρες , όπου ορισμένες οικογένειες συγκεντρωνόταν σε μια φιλική ή συγγενική οικία και διασκέδαζαν ανταλλάσοντας γνώμες και ιδέες και τραγουδούσαν τα τραγούδια του καιρού εκείνου.
Κατά τα γλέντια , το κρασί το έπιναν όλοι με τη σειρά , ο ένας μετά τον άλλον από την “τσιτούρα” , με τον ίδιο τρόπο έπιναν και το ρακί από την “τσίτσα”
Απασχόληση των νέων κυρίως γυναικών ήταν τότε τα “νυχτέρια” , κατά τα οποία τα κορίτσια κεντούσαν τις προίκες τους , έπλεκαν ταντέλλες , κάλτσες μάλλινες , φανέλες κτλ, βάζοντας και “τις οργιές” δηλαδή στοιχήματα , ποια θα παραβγεί την άλλη.
Τα “σκουφούνια” δηλαδή οι μάλλινες κάλτσες με τα γράμματα και τα παρδαλά λουλούδια , οι οποίες πωλούνταν και στο “Νιάημερο” (την ετήσια εννιαήμερη εμποροζωοπανήγυρη) , τα έπλεκαν κυρίως οι ηλικιωμένες γυναίκες , δηλαδή τις “θείτσες” και τις “μαμάνες”.
πηγή ” Τα Σέρβια Ιστορική και Λαογραφική επισκόπηση” Μηνά Μαλούτα , έκδοση ΜΟΣ Σερβίων “Τα Κάστρα”
φωτογραφία Spiridon Gopcevi· έτος δημοσίευσης 1889 στη Βιέννη· έτος φωτογράφησης μάλλον το 1884-86 , (https://eranistis.net)