Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου – Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.
Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278.
Βρίσκεται στο ορεινό Δήμο Καμβουνίων , στη Νότια πλευρά του Ν. Κοζάνης και το όνομά του το πήρε από την αντίστοιχη ονομασία του όρους Καμβούνια. O Δήμος αποτελείται από τρία δημοτικά διαμερίσματα και δύο οικισμούς: το Δ.Δ Τρανοβάλτου με τους οικισμούς Φρούριο και Λαζαράδες, το Δ.Δ Μικροβάλτου και το Δ.Δ Ελάτης.
Το Φρούριο είναι σε απόσταση 55 χλμ. από την Κοζάνη – υπήρχε οικισμός από τα βυζαντινά χρόνια γνωστός με την ονομασία Σωσκός – φρούριο βυζαντινό. Σαν φρούριο βρίσκεται στην ίδια οχυρωματική διάταξη με το φρούριο των Σερβίων. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως Νιζέσκο.Στο Φρούριο υπάρχουν δυο Ναοί που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον:
- Του Αγίου Δημητρίου όπου είναι ο πιο παλαιός Ναός του Δήμου κτισμένος το 1647. Σε επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού αναγράφεται ότι είχε επισκευαστεί την χρονολογία αυτή οπότε συμπεραίνουμε πως υπήρχε και προγενέστερος Ναός.
- ·Της Παναγίας που χρονολογείται από το 1738,με πρόναο και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ακόμη στη ευρύτερη περιοχή υπάρχει το μοναδικό κόκκινο φαράγγι (Red Gorge) του Αλιάκμονα μήκους 12 χλμ, που ξεκινάει από τη Ζάβορδα (Ι.Μ. Οσίου Νικάνορα) και καταλήγει στο Φράγμα Ιλαρίωνα, με αποκορύφωμα το τμήμα στο ύψος του χωριού μας ,Φρούριο. Επίσης υπήρχε το βυζαντινό κάστρο ΣΩΣΚΟΥ κοντά στο φαράγγι (Κόκκινο Φαράγγι – Red Gorge)
Η λίμνη Ιλαρίωνα στο Μεγάλο Κριάκουρο Φρουρίου
πηγη http://frouriokoz.blogspot.com/