Πρόταση δημιουργίας αγώνα τρίαθλου στα Σέρβια

από το www.e-servia.gr

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε το φαινόμενο των λεγόμενων εναλλακτικών ή ειδικών μορφών τουρισμού. Μια μορφή τουρισμού που κερδίζει συνεχώς, έδαφος είναι ο αθλητικός τουρισμός, αποτελώντας ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις και σημασία, σε πολλά επίπεδα. Σήμερα, ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν δύο μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς που γιγαντώθηκαν ειδικότερα, μετά το 1960 και αποτελούν δύο κερδοφόρες βιομηχανίες που αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Το προφίλ του ανθρώπου που κάνει αθλητικό τουρισμό είναι στην κλίμακα των κορυφαίων 10 τουριστών με υψηλές δαπάνες. Είναι πιο τολμηροί, τους αρέσει να ταξιδεύουν, έχουν τη συνήθεια να έχουν την οικογένεια τους μαζί, καθώς ο αθλητισμός είναι οικογενειακή διασκέδαση και τείνουν επίσης να επιστρέφουν στον τόπο προορισμού, που τους προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε μοναδικές αναμνήσεις. Οι έννοιες του τουρισμού και του αθλητισμού αλληλοσχετίζονται και έχουν κοινό έδαφος. Αυτό συνεπάγεται, ο τουρισμός να ανακαλύπτει τις νέες προοπτικές του.

Το τερέν της περιοχής των Σερβίων , με το συνδυασμό λίμνης , πεδιάδας και ορεινού όγκου , είναι ιδανικό για τη διοργάνωση τέτοιων Multisport αγώνων και επιτρέπει πολλές παραλλαγές και επίπεδα δυσκολίας. Ενδεικτικά , ετήσιες εκδηλώσεις πανελλήνιας κλίμακας που έχουν υψηλό επίπεδο διοργάνωσης , όπως το almyraman που πραγματοποιείται στην Παραλία Κατερίνης και το IL PORTO TRIATHLON της Ηγουμενίτσας , συγκεντρώνουν πάνω από 100 συμμετοχές αγωνιζόμενων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι διοργανώσεις τέτοιας κλίμακας πραγματοποιούνται με τη συνεργασία τοπικών αθλητικών συλλόγων, Δήμων, Περιφέρειας και τοπικών φορέων. Προφανώς πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία πολλών ανθρώπων, δεν είναι όμως κάτι αδύνατο καθώς το βλέπουμε να πετυχαίνει σε άλλες πόλεις. Μια περιοχή όπως τα Σέρβια , θα μπορούσε να αξιοποιήσει τέτοιες εντυπωσιακές δράσεις , για να καταφέρει να τοποθετηθεί στην τουριστική επικαιρότητα και να γίνει ελκυστικός προορισμός.

Ένας αγώνας τρίαθλου αποτελείται από τρία αγωνίσματα , κολύμβηση , ποδηλασία, τρέξιμο. Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός και η μορφολογία του εδάφους πρέπει να επιτρέπει την εκτέλεση των αγωνισμάτων . Αυτό όμως είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των αγώνων τέτοιου είδους από την πλευρά του διοργανωτή . Υπάρχει η πρόκληση των αθλητών υψηλού επιπέδου , να συμμετάσχουν σε έναν τόσο ανταγωνιστικό και όχι συνηθισμένο αγώνισμα. Από την άλλη η μοναδικότητα τέτοιου είδους αγωνισμάτων δεν επιτρέπει σε όλες τις περιοχές να τις διοργανώσουν. Στις περισσότερες , εκτός των παραθαλάσσιων και των νησιών , διοργανώνονται είτε αγώνες τρεξίματος , είτε αγώνες ποδηλάτου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πολλές διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, πολλές φορές την ίδια ημέρα, με το ίδιο αντικείμενο και έτσι ο αριθμός των συμμετοχών να μοιράζεται.

Ένα παράδειγμα αγώνα τρίαθλου που θα μπορούσε να γίνει στα Σέρβια.

1ο σκέλος : κολύμβηση 2500μ απο πλωτό λιμάνι Ναυτικού ομίλου εως πλωτό λιμάνι Σερβίων

2ο σκέλος : Ποδήλατο mountain 7χλμ , από πλωτό λιμάνι Σερβίων εως το πάρκινγκ Αγίων Αναργύρων στα Σέρβια.

3ο σκέλος : Τρέξιμο στις διαδρομές που υπάρχουν ήδη στον ορεινό όγκο Σερβίων , με έναρξη το πάρκινγκ Αγίων Αναργύρων και κατάληξη δημαρχείο Σερβίων. Υπάρχουν πολλές , με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις