Μπουχάρια – Νοχτάρια
Δείτε τη θέση τους στο χάρτη εδώ
Ένα ενυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο , μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την καλλιτεχνική διάθεση της φύσης.
Τα Μπουχάρια είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που “έπαιξε” το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Υπάρχουν γύρω στις 20 κολόνες και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα , με τις μεγαλύτερες κολόνες να αποκαλούνται ” Άτλαντες”.
Είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο και βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης, στα ανατολικά του χωριού. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.
Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν ακόμη οι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς. Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο πάρκο το οποίο είναι επισκέψιμο αφού υπάρχει διαμόρφωση αιωρουμένων διαδρομών περιπάτου, χώροι ανάπαυσης και ενημέρωσης των πολιτών.
Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που καθηλώνει τους επισκέπτες.
Το Γεωπάρκο των Μπουχαριών
Στις 16 Οκτωβρίου 2007 δημοπρατείται το έργο: «Δημιουργία Γεωπάρκου στη θέση Μπουχάρια Μικροβάλτου Κοζάνης».
Σκοπός του έργου, σύμφωνα με την περίληψη της διακήρυξης, είναι «η διατήρηση, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του τοπίου μιας περιοχής ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος, στα πλαίσια ορθολογιστικής διαχείρισης προκειμένου να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών με άμεσες θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, αφού θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της συγκράτησης του πληθυσμού στις ορεινές αγροτικές ζώνες και στη διαφύλαξη-βελτίωση του περιβάλλοντος, του τοπίου και της φυσικής κληρονομιάς».
Το αντικείμενο του έργου ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2008 και περιλαμβάνει τους δυο βασικούς διαδρόμους περιήγησης, τα δύο κιόσκια, τον οικίσκο υποδοχής και την περίφραξη της βόρειας πλευράς.
Τα Νοχτάρια
Βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1000-1200μ. από το Γεωπάρκο των Μπουχαριών του Μικροβάλτου, μέσω του μονοπατιού του ρέματος της Ποταμιάς.
Αποτελούν το αποκορύφωμα του γεωλογικού φαινομένου των Νοχταριών που κόβει την ανάσα. Νοχτάρια βρίσκονται διάσπαρτα και σε όλη τη διαδρομή μέσω της Ποταμιάς, με το ύψος των κωνικών σχηματισμών να ξεπερνά τα 15 μέτρα. Είναι της ίδιας γενεσιουργού προέλευσης (διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών) με τους σχηματισμούς των Μπουχαριών και διαφέρουν από αυτά, στο ότι δεν έχουν τη σχιστολιθική πλάκα στην κορυφή.
Προσέγγιση στα Νοχτάρια Λιβαδερού μπορεί ακόμη να γίνει και από το δρόμο από Μικρόβαλτο προς Λιβαδερό, από το 6ο χλμ περίπου, από ένα ασυντήρητο δασικό δρομάκι, με την απόσταση και εδώ να κυμαίνεται περίπου στα 1200-1300 μ, από τα οποία, τα μισά μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να διανυθούν με αυτοκίνητο.
ΠΗΓΕΣ: https://neraidakozani.gr/ , www.mikrovalto.gr